Åkulla Friluftsgård

Ett par mil inåt land från Varbergs kust ligger Åkulla Friluftsgård. Friluftsgårdens verksamhet består av hotell, restaurang, kafé och konferensanläggning, tillgängligt för företag och privatpersoner. Det finns även campingplatser med elanslutning för husvagnar och husbilar. Under vintern 2015 renoveras de toaletter och duschar som är avsedda för campinggästerna.

Gården ligger vid Yasjöns strand där det finns badplats, möjlighet att hyra båt och till fiske. I närmorådet finns skidspår och Åkulla bokskogar med historiska och natursköna sevärdheter.

Historiska fakta

1930 bildade några föreningar Åkulla vintersportplats och på hösten samma år stod en sportstuga färdig i Åkulla. Det gjordes en utbyggnad 1963 och det var då det blev Åkulla Friluftsgård, vilken kommunen tog över 1975 genom en stiftelse.

Åkulla har genom åren varit en samlingspunkt för sportutövare, såväl skidåkare som cyklister och orienterare. Men med denna omväxlande natur fanns rätta förutsättningar även för uppladdning, problemlösning och samkväm för företag. Gården förvandlas från friluftsgård till konferensanläggning och i mitten av 1990 bygger man om och får välutrustade konferenslokaler. Anläggningen överläts till Varbergs Fastighets AB hösten 2000.

Varbergs Fastighets AB äger och förvaltar Åkulla Friluftsgård sedan 2000.

FAKTA
FASTIGHETSBETECKNING:
Knutsböke 1:3, 1:13, 1:12, 1:17
BYGGÅR:
1930, 1963
ARKITEKT:
BTA:
HYRESGÄST:
Åkulla Café och Restaurang AB, Åkulla Skidallians