Fästningsterrassen

Det var med stolthet som Varbergs Fastighets AB (VFAB) tog sig an uppdraget att bygga och förvalta den nya restaurangen på fästningens västra sida. Med detta har staden fått ännu en unik plats för kulinariska upplevelser, goda möten och gemyt. 

Första spadtaget togs i maj 2015 men då hade arbetet redan föregåtts av arkeologisk förundersökning, schaktning och förstärkning av fästningsmuren. Projektet, en investering på 25 miljoner kronor, har genomförts som ett partneringprojekt med Peab som huvudentreprenör.  Krögarbröderna Jörn och Torben Andersen drev det befintliga cafét på platsen, och det var de som tog över den nya restaurangen.

– Vi på Varbergs Fastighets AB är stolta över att vi fått ansvaret att bygga och förvalta den nya restaurangen, sa Martin Rylander, vd på VFAB, när första spadtaget togs.

Cederklädd kostym

Nya restaurang Fästningsterrassen, med cederklädd kostym, slog upp dörrarna 1 maj 2016. Vid invigningen strömmade varbergarna till för att beskåda resultatet. Stora fönster ut mot havet, vacker inredning, uteservering och takterrass tilltalade de många besökarna. Med upp emot 80 platser inomhus och 220 platser utomhus har kvällarna blivit ”långa med musik, mat och vänner”, enligt krögarbröderna.

Förlänga turistsäsongen

Syftet med satsningen från VFAB:s sida har varit att bidra till att turistsäsongen förlängs och att staden kan erbjuda nya reseanledningar. Fästningsterrassen har blivit en plats att besöka och njuta av i alla väder.

FAKTA
FASTIGHETSBETECKNING:
Getakärr 3:63
BYGGÅR:
2015-2016
ARKITEKT:
Julia Kodeda, D Office Arkitekter AB
BTA:
522 m²
HYRESGÄST:
Fästningsterrassen i Varberg AB
TILLGÄNGLIGHET:
Anpassade parkeringsplatser finns utanför borggården uppe vid Fästningen. Därifrån finns det hiss ner till Fästningsterrassen. Här finns RWC.