Societétshuset

I Societétsparken ligger denna vackra byggnad, som är ett av Varbergs äldsta etablissemang med fortsatt verksamhet. I Societén, som man säger i folkmun, finns restaurang- och nöjeslokaler som drivs med olika inriktning i husets olika matsalar. Detta i kombination med gårdsplanens och utescenens aktiviteter under sommarhalvåret gör platsen välbesökt av människor i alla åldrar. Societén är en viktig del av Varbergs nöjesliv.

Spööökitetsparken är ett nytillskott bland Varbergs lekplatser och ligger i Societétsparken. Här har många familjer vistats sedan invigningen 2013. För att möta behovet av offentliga toaletter och kaféverksamhet för parkbesökare och lekande familjer pågår en ombyggnation av Societétshuset. Läs mer om ombyggnationen under projektnyheter.

Historiska fakta

1883 uppfördes Societetshuset som idag är Varbergs äldsta etablissemang med fortsatt verksamhet. Huset ritades av Adrian C. Peterson och tillverkades vid en snickerifabrik i Borås och transporterades per järnväg till Varberg; det var alltså stadens första prefabricerade byggnad.

1911 byggdes huset om första gången och det var då det fick sin nuvarande färgsättning, från att tidigare ha varit mörkare. Senare har byggnaden även haft andra färger, men efter en renovering 1997 har färgen från 1911 återskapats. Societen byggnadsminnesförklarades 1980.

Varbergs Fastighets AB har ägt och förvaltat Societétshuset sedan 1993.

FAKTA
FASTIGHETSBETECKNING:
Societeten 1
BYGGÅR:
1883
ARKITEKT:
Adrian C Petersson, Göteborg
BTA:
4 325 m²
HYRESGÄST:
Nya Societetsrestaurangen i Varberg AB, Varbergs Fastighets AB.