16 januari 2017 | ALLMÄNT

Alla var där – World Snow Day i Åkulla blev en succé

Söndagen bjöd på strålande sol och några behagliga minusgrader. Skidor, pulkaåkning och snökonst lockade närmare 4 000 besökare!

Förhoppningarna om ett välbesökt arrangemang var stort hos Åkulla Skidallians, Marknad Varberg och Varbergs Fastighets AB, men vem hade anat att snöfesten den 15 januari skulle förvandlas till en myllrande plats i Åkulla bokskogar.

Söndagen bjöd på strålande sol och några behagliga minusgrader. Redan tidig förmiddag började parkeringsplatsen utanför Åkulla Café och Restaurang att fyllas på, uppskattningsvis kom närmare 4 000 besökare till World Snow Day i Åkulla.

På snölekplatsen susade barnen nerför backarna och många testade längdspåren, några för första gången. På teknikområdet gavs matnyttiga tips inför stundande turer. Doften av värmande brasor och varmkorv fyllde luften tillsammans med musik, skratt och glada hejarop.

Hallands första snöskulptur invigd

Vid Alliansstugan tronade kronan på verket – Hallands första snöskulptur av Jens Thoms Ivarsson. Klockan 15.00 invigdes den med tal av kultur- och fritidsnämndens ordförande Christofer Bergenblock (C).

– Att arbeta med snö är en utmaning samtidigt som det har sin charm. Det är ett levande material som lätt påverkas av sol, regn och blåst. Dag för dag händer något nytt med utseendet och det berättar hela tiden en historia, säger Jens Thoms Ivarsson.

Han har fått fin hjälp av Åkulla Skidallians med att packa formarna till skulpturen med konstnö, eller snis som det heter, en blandning av snö och is.
– På ena sidan finns geometriska former som bildar bokstäverna ÅK som symboliserar både skidåkning och platsen som sådan. På andra sidan står ett frö. Jag tycker det är fint med symboliken att detta är något som kan få växa år efter år.

Vad händer härnäst för dig?

– Jag ska till Kiruna och bygga en snölekplats och sedan bär det av till Köpenhamn för att skapa en isbar, säger Jens Thoms Ivarsson.

Så passa på att besöka Åkulla de närmaste veckorna – testa snölekplatsen och skidspåren. Håller vädret i sig med minusgrader så håller vinterlandskapet ett bra tag. Och har du inte redan sett snöskulpturen så passa på att beskåda ett konstverk i förvandling. Som Jens Thoms Ivarsson säger, även en töande snöskulptur har något att berätta!