20 augusti 2019 | ALLMÄNT

Parkering i semestertider

Lagom till midsommar lanserades ett nytt parkeringssystem i våra p-hus. Vi gör en tillbakablick för att se hur detta togs emot. Var allt solklart? Eller, hur lät de vanligaste frågorna?

Sommar är som bekant semestertider, så även för oss på VFAB. I år, med nytt parkeringssystem har vi haft stor hjälp av våra säsongsanställda, Erik, Seadra och Alexander. De har svarat på parkeringsfrågor, tipsat om sevärdheter och evenemang för glada turister och en och annan varbergsbo. Innan vi tackar dessa sommarhjältar för den här säsongen vill vi höra hur det varit.

Erik, du har hanterat telefonväxeln, vilken är den vanligaste frågan?

  • I och med att p-skivan försvann med det nya systemet har många har frågat om de ska ställa p-skiva eller inte. Är det verkligen gratis att parkera, har jag också fått svara på många gånger. Det är få turister som är vana vid att det är gratis. Finns det långtidsparkering, den frågan är också återkommande.

Seadra och Alexander instämmer, de har fått samma frågor i sina tjänster som patrullerande parkeringsvärdar.

  • Fördelen med att vara ute är att vi ser när någon står och läser på skyltarna, då kan vi direkt erbjuda vår hjälp. När vi berättar hur det funkar, att det bara är att köra in och parkera, hålla koll på tiden och sedan hämta bilen innan tiden gått ut är det många som utbrister – är det så enkelt!? Och det kostar ingenting?

Det låter som att allt har funkat bra?

  • De allra flesta är nöjda och vill bara dubbelkolla för att inte göra fel. Ger vi det lite tid så har nog den nya funktionen blivit en vana. Men absolut har vi fått synpunkter och kunder som varit mindre nöjda. Som exempel har det hänt att kameran som sitter vid utfarten inte registrerat när bilen passerat, då har heller inte parkeringstiden avslutats. Om samma bil kör in i parkeringshuset igen kan felaktig kontrollavgift (böter) skrivas ut. Kontrollavgift skickas inte ut automatiskt, det är fortfarande manuell övervakning och ”lapp på vindrutan” som gäller, poängterar Erik.

Men varför läser kameran inte av ordentligt, är det ett permanent problem?

  • I vissa fall kan det bero på att kameran varit felriktad, andra gånger har bilen kört förbi lite snett och då har kameran inte kunnat läsa av registreringsskylten, förklarar Erik. Detta är något VFAB kommer att se över när personalen är tillbaka från semesterledigheten. Men problemet har inte varit stort.

Har ni några andra tankar ni vill dela med er av efter en sommar med parkering i fokus?

  • Idag står det ”Öppet” på de digitala skyltarna som visar trafikanter till parkeringshusen. När systemet är helt synkroniserat kommer det visa hur många lediga platser som finns i respektive parkeringshus. Det kommer göra stor skillnad, säger Seadra och Alexander som fått hänvisa bilister till lediga parkeringshus, då vissa blivit fullbelagda några dagar denna sommar. Samma sak gäller appen ”P-hus Varberg”, den kan redan nu påminna om när det är dags att hämta bilen. Men när den fungerar till fullo blir det ännu bättre.