6 maj 2020 | ALLMÄNT

Årskurs 3 på utflykt till Åkulla

Under 2020 genomför VFAB ett friluftsprojekt i Åkulla tillsammans med förskole- och grundskoleförvaltningen. Utvalda klasser från åk 3 i Varberg får en heldag i Åkulla med möjlighet att arbeta med friluftsaktiviteter, skog och mark samt besöka Bockstensmannens hemtrakter. Igår rullade första bussen ut i bokskogen.

Gruppen startar dagen vid friluftsgårdens värmestuga, det gamla stationshuset, som är öppet för allmänheten. Man inleder med en värderingsövning, om vem som har mest rätt till skogen. Barnen får lappar med olika förslag som de rangordnar. Sedan förklarar de sina val för varandra. Det blir värdefulla samtal och tydligt att barnen har olika relation till naturen.

- Att få komma ut i skogen och bara vara, det är kravlöst och har oerhört stort värde, särskilt för de barn som inte har möjlighet till det i vanliga fall, berättar en av lärarna.

”Morfars kusin hittade Bockstensmannen”

När det är dags att utforska området bär det av mot platsen där snötillverkning sker vintertid. Gruppen stannar till och lärarna berättar att här finns både längdspår och pulkabacke även om det inte kommer någon riktig snö. Nästa stopp blir torvmossen och berättelsen om Bockstensmannen. Det visar sig att en av eleverna har en släkthistoria värd att berätta ”Det var min morfars kusin hittade Bockstensmannen!” Vilken grej!

Mötet med en jättestor rotvälta leder till viktiga diskussioner och lärande. Kan trädet välta tillbaka igen och varför får man inte leka under en rotvälta? ”Om den välter upp igen, då blir man ju platt som en pannkaka…” funderar en av eleverna högt. Barnen såg allvaret i en sådan händelse.

Mjuk mossa att vila kroppen mot

När det var dags för fika och lek utforskar barnen. De klättrar, testar kroppen och utmanar sig själva. Någon hittar en stor tung gren på marken och försöker lyfta den. En annan hittar ett krypin under ett klippblock. Högst upp på klippblocket tjuter några av skratt när det kittlar i magen av höjden. Samtidigt har ytterligare någon hittat världens mjukaste mossa att vila kroppen mot.  

- Vi har inte så många aktiviteter inplanerade. Det stora målet är upplevelsen. Att få utforska och bekanta sig med skogen och vad den har att erbjuda, förklarar en lärare.

Korvgrillning och nöjda besökare

När det är dags för lunch är många som vill vara med och tända den stora grillen vid Åkulla stationshus. Magarna mättas med korv med bröd och barnens betyg av dagen känns lovande när de trötta och rosiga om kinderna sätter sig på bussen för färd hem igen.

- Vi hade inte kunnat göra det här om inte ni på VFAB hade gjort det möjligt – tack! säger en lärare vid dagens slut.

Tack själva säger vi på VFAB, det har varit en fantastisk dag.

Syfte med projektet

Projektet syftar till att ge elever möjlighet att under en dag arbeta med friluftsaktiviteter, lära om skog och mark samt delar av Varbergs historia. Ur ett långsiktigt perspektiv handlar det om att få fler att känna sig bekväma med att ta sig ut i naturen, känna till friluftsgården och vad som finns tillgängligt runt omkring.

Pilotprojektet har arbetats fram i samråd med skolchef, rektorer och lärare vid berörda skolor och knyter an till läroplanen. Skolorna som är aktuella för pilotprojektet har valts ut av skolchef Johan Berntsson. Projektet kommer att utvärderas under hösten 2020. 

Kontaktperson på VFAB: Lina Persson, kulturgeograf

TAGGAR: