21 mars 2019 | ALLMÄNT

Framtidsmässa för Varbergs åttondeklassare

Igår deltog vi på MOA-mässan och träffade merparten av Varbergs 14-åringar. Det var modiga elever som kastade sig in i vår monter ”House of Challenges” och utmanades i tre yrken.

MOA-mässan (MOA, modern arbetslivsorientering) är en lokal, interaktiv yrkesmässa som genomfördes på Arena Varberg för första gången i går den 20 mars. Ett spännande initiativ från Varbergs kommun som resulterade i ett enormt engagemang och samarbete mellan olika aktörer i näringslivet.

I vår monter ”House of Challenges” fick eleverna testa tre av de yrken som finns representerade hos oss på VFAB: byggprojektledare, miljösamordnare och drifttekniker. Varje yrke i form av en utmaning.

Tre yrkesutmaningar - på tid

I par om två kastade de sig in och tiden startade. I första rummet skulle en av dem beskriva en legoform för sin kompis, utan att nämna vilken färg klossarna hade. Det gällde att vara tydlig med instruktionerna samt att vara en god lyssnare - en byggprojektledares vardag.

I nästa rum tog de på sig rollen som miljösamordnare. Fyra golvmaterial skulle rangordnas utifrån miljöpåverkan. Lättare sagt än gjort visade det sig.

Väl inne i sista rummet var det dags att agera drifttekniker. Fyra fel skulle åtgärdas och eleverna hade en av våra driftteknikers bilar att hämta verktyg från. När rätt verktyg matchats till felen fick de den sista fyrsiffriga koden och tidtagningen stannade!

Tack ungdomar, vi ses i framtiden

Vi hade det riktigt roligt och hoppas att vi inspirerat några av eleverna till yrkesval som innebär att de kommer bygga framtidens Varberg tillsammans med oss på VFAB.

Så först och främst tack till alla elever som kom och pratade och antog vår utmaning. Men också till Varbergs kommun för att vi fick möjligheten att delta på MOA-mässan. Och sist men inte minst, tack till studenterna från Campus o co. som byggde montern tillsammans med oss.

TAGGAR: