4 juni 2020 | ALLMÄNT

Konstprojekt i P-hus, nedre plan tillfälligt avstängt

Lördagen den 6 juni är nedre plan i p-hus Trädgården avstängt för trafik. VFAB genomför ett konstprojekt tillsammans med Varbergs kommuns ungdomsverksamhet. Allmänheten är välkommen ner och titta. Men, för din säkerhet, följ skyltning och håll avstånd.

Ett samverkansprojekt med ungdomar från Varberg, kultur- och fritidsförvaltningen och Varbergs Fastighets AB (VFAB) ska resultera i att parkeringshus Trädgården smyckas med konst. Lördagen den 6 juni träffas konstnären och ungdomarna på plats i parkeringshuset och skapar. Nedre plan i parkeringshuset kommer därför vara avstängt för trafik hela lördagen.

Under perioder har VFAB haft problem med skadegörelse i parkeringshusen. När åverkan vid ett tillfälle resulterade i att skadeståndspengar tillföll bolaget beslutades att pengarna skulle användas i ett projekt riktat till ungdomar och platsen där det hände.

- Med den historik som finns i p-huset om att unga vistas här ville vi involvera ungdomar i ett projekt som handlar om att skapa en positiv upplevelse för andra, förklarar Lina Persson, kulturgeograf, VFAB, I förlängningen hoppas vi att det kan öppna upp för samtal och dialog med dem som vistas här, oavsett om man är ung eller gammal.

Samarbete med kommunens ungdomsverksamhet

VFAB inledde ett samarbete kommunens ungdomsgårdar och Muve (kommunens mobila ungdomsverksamhet), som har kunskap om, och dagligen arbetar med ungdomar. Ungdomsverksamheten tipsade om projektet i sina nätverk och fick napp hos medlemmar från föreningen Afrokultur - vi unga. Ungdomarna såg ett behov av att få handledning i sitt skapande och sökte därför medel för detta via den kommunala pengapotten Idecentralen*.

Ungdomarna kommer att handledas av varbergskonstnären Daddy Musesa, berättar Konstantia Karagiannaki, Daddy har ett färgstarkt måleri och har ställt ut sina verk vid flera tillfällen i Varberg.

* Idécentralen är en för ungdomar reserverad pott med pengar med syfte att stötta ungdomar att verkställa sina idéer.

Den 6 juni målar ungdomarna

Det är 15 ungdomar mellan 12-18 år som deltar i projektet. Dagen börjar med att Lina Persson, kulturgeograf berätta om platsens historia och samtal kring hur platsen används och upplevs idag. Efter det tar sig gruppen till p-hus Trädgården för att måla. Konstverket kommer ha ett tema med utgångspunkt från platsens historia.

Välkommen till p-hus Trädgården

Konstskaparna håller till i parkeringshusets på nedre plan. Ta dig dit säkert genom att använda trapphuset på Bäckgatan 1. Följ skyltningen och håll avstånd till varandra.

Var: P-hus Trädgården, Bäckgatan 1, nedre plan. Använd trapphuset.
När: Lördagen den 6 juni
Tid: Projektgruppen är på plats mellan cirka klockan 12.00-16.00

Kontaktpersoner

Lina Persson, kulturgeograf
Varbergs Fastighets AB
E-post: Lina.persson@varberg.se
Telefon: 0733-28 77 65