14 februari 2018 | ALLMÄNT

Till sist föll den!

Först kom en kraftig smäll. Som följdes av fem minuters spänd väntan... Sen föll den med dunder och brak.

Först kom en kraftig smäll. Som följdes av fem minuters spänd väntan... Sen föll den med dunder och brak. Och firades med applåder av alla som kommit för att titta när den gamla glas-silon fick ge plats för ett framtida Västerport.

Strax efter klockan två på tisdag eftermiddag kom en explosion som lyste upp silons innanmäte och fick den att sjunka ihop och sätta sig ett par meter. Efter några minuters väntan - och efter ett extra hål i väggen från en grävmaskin - föll den med både dunder och brak.

Säkerhetsskäl

-Allt gick bra, konstaterar Linda Högenberg, projektledare på Ramböll, som drivit rivningen för VFAB:s räkning.
-Enligt planen skulle silon böjt sig direkt efter detonationen. Men vår sprängledare vågade inte låta vår grävmaskinist göra hålen i silon så högt upp som var planerat. Detta av säkerhetsskäl eftersom han var rädd för att silons dåliga skick skulle göra att den började rasa för tidigt.
Detta var alltså skälet till att silon fick sitta och ”vänta” en stund innan ett sista hål fick den på fall.
-Då var det tydligt att den skulle falla åt rätt håll, och då var det ingen fara för grävmaskinisten att åka fram och göra det där högre hålet, berättar Linda Högenberg.

I dåligt skick

Silon längst österut föll lite snett och rev med sig ett staket.
-Just den silon var i väldigt dåligt skick och den föll längre åt sidan än vi räknat med. Men det var ändå långt innanför den avstängda säkerhetsgränsen, säger Linda Högenberg.
-Det blev en lyckad rivning till slut och sprängaren har gjort ett bra jobb.

Text och bild: Varbergs kommun