28 september 2018 | BYGGPROJEKT

Ny bad- och simanläggning - vad händer?

Varberg växer, 2030 beräknas vi vara 80 000 invånare. För att möta den ökande befolkningens behov av rekreation, fritids- och föreningsverksamhet ska Varbergs kommun bygga en ny bad- och simanläggning.

Håstens simhall invigdes 1980 och har ett omfattande renoveringsbehov. Hösten 2016 beslutade fullmäktige att kommunens ska bygga en ny bad- och simanläggning. Med en ursprunglig budget på 367,5 miljoner kronor (ny och slutlig budget beslutas av kommunfullmäktige i november)är bygget det största enskilda projektet i Varbergs kommuns historia.

Attraktiv mötesplats för aktivitet och hälsa

Den nya anläggningen ska ligga på Håstens fritidsområde, på samma plats som den gamla simhallen, och ska byggas ihop med Varbergs ishall. Det nybyggda gymmet som ligger på plan två i ishallen kommer att bli ännu större med ytterligare lokaler på plan två i badanläggningen. Badet, ishallen och gymmet kommer att ha en gemensam entré. I området runt anläggningen finns även elljusspår, ungdomsgården Mittpunkten och Håstenskolan. Här anläggs även en konstgräsplan som ska bli klar vintern 2018. Tanken är att området ska fortsätta utvecklas och bli attraktiv mötesplats för aktivitet och hälsa som är tillgänglig för alla.

Den nya bad- och simanläggningen kommer att bli större och fräschare än den gamla Håstens simhall. Den nya anläggningen ska kunna ta emot 350 000 badande årligen – 150 000 fler än vad som fick plats i den gamla. I den nya anläggningen erbjuds attraktivare bad med fler upplevelser och med plats för både simundervisning, motion och lek.

Tanken är att detta ska ingå i den nya anläggningen:

  • 50-metersbassäng som är delbar i mindre bassänger
  • undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten för exempelvis babysim, simskola och rehab-träning
  • balkong med läktare för publik vid simtävlingar
  • café som man kan besöka både inne ifrån bassängdelen och från den gemensamma entrén
  • aktivitetsdel för barn med bland annat vattenrutschbana

Den senaste kostnadsprognosen ligger på 477 miljoner kronor. Anledningen till att prislappen ökat är att konjunkturen påverkat, samt att en del installationer visat sig bli dyrare än vad förstudien beräknade. Detta gäller till exempel 50-metersbassängen, elinstallationer och vattenrening.

Projektet arbetar vidare för att minska kostnaderna. Ett antal besparingsförslag, som ännu inte är beslutade, antas kunna få ner kostnaderna med 26 mkr (till ca 451 mkr). I oktober och november ska ett beslutsförslag och beslutsunderlag vara framme för nytt beslut vid kommunfullmäktiges budgetmöte den 13 november. 

TAGGAR: