Pingvinen slutbesiktigad och överlämnad

    Byggprojektet, Pingvinen – Varbergs nya is- och simarena, är klart och anläggningen överlämnad Varbergs kommun. Här finns bad, ishall, gym och café under samma tak. Anläggningen är kommunens största investering hittills och är byggd för att möta framtidens behov i ett Varberg som växer.

    Varbergs Fastighets AB har byggt Pingvinen på uppdrag av Varbergs kommun. Projektet har genomförts i partneringsamverkan med NCC som totalentreprenör.

    Vi är många som har längtat och nu är den äntligen klar - Pingvinen, Varbergs nya is- och simarena. Här finns något för alla, allt från vattenlek för de yngsta, till fartfyllda vattenrutschkanor för de lite mer våghalsiga. 50-metersbassäng för såväl motionärer som föreningar och multibassänger som kan anpassas efter olika behov.

    Pingvinen, drönarbild. Stor grå byggnad i två våningar och platt tak omgiven av grönska. I förgrunden byggbodar och parkering.

    Slutbesiktning och överlämning

    Den 30 juli var det slutbesiktning och den nya anläggningen lämnades över till Varbergs kommun. Nu ska verksamheten flytta in och iordningställa det sista innan det är dags för Medley, som ska driva anläggningen, att välkomna besökarna.

    - Det har varit ett enormt kul projekt att genomföra. En simhall är för alla, något som är betydelsefullt för kommuninvånarna, säger Jenni Wennerström, som varit byggprojektledare.

    God samverkan en framgångsfaktor

    Under de dryga två och ett halvt år som gått sedan markarbetena påbörjades i december 2018 är det mycket planering som krävts för att hålla tidplanen, Jenni Wennerström berättar:

    - Det är många moment som är beroende av varandra och en av de stora utmaningarna har varit att få gjort rätt sak i rätt tid så arbetet kan flyta på, vilket det också gjort under hela bygget. Här har samverkan varit en framgångsfaktor och alla inblandade har sett till projektets bästa.

    Tre personer sitter på en läktare. Alla är glada.

    På bilden, representanter från projektet, från höger: Johan Sundberg, platschef NCC, Jenni Wennerström, byggprojektledare VFAB och Peter Arvidsson, projektchef NCC. Foto: Hidvi group

    Stor investering som rustar för framtiden

    Anläggningen, med en totalbudget på 451 miljoner är kommunens största investering hittills och är byggd för att möta framtidens behov i ett Varberg som växer och kan ta emot cirka 350 000 besökare per år.

    - Vi blir allt fler som bor och verkar i Varberg och med det ökar även behoven av anläggningar för hälsa, motion och lek. Pingvinen blir ett nav för allt detta och nu står vi väl rustade inför framtiden, säger Gösta Bergenheim, som är ordförande i både kommunfullmäktige samt i VFABs styrelse.

    Babybassängen i blått kakel. I vattnet figurer att leka på, en groda, en späckhuggare och en elefant vars snabel är en rutschkana.

    Bassäng för de minsta i Pingvinens aktivitetsbad.

    Genomtänkta val och god ekonomi

    Ekonomin har varit stabil genom hela projektet och håller sig inom budget. Livscykelkostnaden, LCC, är något som beaktas i alla val, vilket gynnar både arbetsmiljö och framtida underhållskostnader.

    - Mycket av det som bidrar till att vi har en så fin badanläggning i Varberg är sånt vi inte ser. Som exempel att anläggningen har så kallad belastningsberoende drift, vilket kräver mindre energi och mindre kemikalier, berättar Jenni Wennerström.

    Och att det gjorts klimatsmarta lösningar på Pingvinen har bidragit till att anläggningen beviljats så kallat grönt lån. Detta ger kommunkoncernen lägre räntekostnader, med andra ord en vinst ur flera hållbarhetsperspektiv.
    Läs om Pingvinens gröna lån

    Stor bassäng med hopptorn och startpallar. I bakgrunden en läktare.

    50-meters bassängen med hopptorn och läktare.

    En sista klassisk fråga till Jenni Wennerström, byggprojektledare för Pingvinen - Hur känns det?

    - Fantastiskt! Alla som varit delaktiga i projektet har från start till mål haft ett enormt engagemang, samverkan är verkligen det som bidragit till det goda resultatet. Nu vill vi se Pingvinen fyllas med badande!

    Kort fakta

    • Första spadtaget togs i december 2018.
    • I maj 2020 var det tätt hus och fokus på invändiga arbeten.
    • Det har satts upp en halv miljon kakelplattor.
    • Kommuninvånare har varit involverade i den konstnärliga gestaltningen.
    • 3,5 miljoner liter vatten fyller bassängerna.
    • Det finns cirka 200 meter vattenrutschkana att åka.
    • Cirka hundra yrkesgrupper har bidragit till resultatet.
    • Godkänd slutbesiktning den 30 juli 2021.
    • Premiärdopp den 4 september 2021.
    • VFABs budget 426 miljoner kronor, kommunens totala budget 451 miljoner kronor.

    Fotograf Joakim Kröger, NCC om inget annat anges.

    Publicerad den:

    Senast ändrad: