Kallbadhuset i Varberg, sommar 2022. En brygga leder ut till byggnaden på pålar i vattnet. Kallbadhuset är byggt i trä med fem kupoler och många takspiror.

  Kallbadhuset strålar mot turisterna

  Under våren och försommaren har Kallbadhusets östra fasad renoverats. Med stor respekt för byggnadens kulturhistoriska värde har snickerier återställts och målats i ursprunglig kulör.

  Kallbadhuset är välbesökt och fotograferas flitigt. Lagom till turistsäsongen är första etappen av underhållsprojektet klart.

  - Vi valde att börja med framsidan med målsättning att vara klara till midsommar, säger Jonas Holmgren, förvaltare på Varbergs Fastighets AB och den som håller i underhållsprojektet.

  Bland annat har snickerier lagats och fasadbrädor bytts ut och allt har målats i kulörer som är framtagna i dialog med Kulturmiljö Halland. Fönstret med blyinfattat färgat glas ovanför entrén har varit ivägskickat för restaurering. Entrédörren och övriga väderbitna sidor av huset ska renoveras i kommande etapper.

  Ett projekt som väcker engagemang

  Arbetet har utförts av snickare från Varbergs kommun och med Kulturmiljö Halland som rådgivande i gällande kulturmiljöer. Att arbeta med den här typen av byggnad är både inspirerande och utmanande.

  - Det som är mest talande är alla de inblandades engagemang och stolthet över att arbeta för att denna fantastiska byggnad ska hålla i många år till, säger Jonas Holmgren.

  Varselklädda hantverkare ska lyfta upp ett runt fönster med blyinfattat färgat glas ovanför kallbadhusets entré

  Fönstret ovanför entrén ska på plats igen efter att restaurerats.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: