Projektgruppen för ljudabsorbenterna, Anna från Ivanhoe, Helena från The Loop Factory, Ingela från Åkulla Outdoor Resort och Anna-Kajsa från VFAB.

  Projektgruppen från vänster, Anna Göthager Ivanhoe, Helena Tuvendal The Loop Factory, Ingela Armbro Åkulla Outdoor Resort, Anna-Kajsa Stengård Varbergs Fastighets AB.

  Ulltröja blev ljudabsorbent

  På Åkulla Outdoor Resort är hållbarhet ett nyckelord. Maten tillagas av råvaror i säsong och närproducerat så långt det är möjligt. Hållbarhetstänket tar sig nu uttryck i fler delar av restaurangen när sorlet ska reduceras.

  Hyresgästen i Åkulla lyfte ett problem, sorl och slammer i restaurangdelen på Åkulla Friluftsgård behöver dämpas. Nu sitter ljudabsorbenterna uppe och mätningar visar att ljudnivån sjunkit med hela 10 decibel.

  - Vi har mätt ljudet innan och efter ljudabsorbenterna kom upp och ligger nu på en nivå på ca 62 decibel, berättar Ingela Armbro, Åkulla Outdoor Resort.

  Ljudabsorbenterna är gjorda av ca 25 kilo restmaterial som kommer från mönsterspill vid tillverkning av ullplagg, material som annars hade bränts. Restmaterialet är sorterat och sen uppblandat med bindfiber för att få materialet att hålla ihop. Produkten är tillverkad i verkstaden hos The Loop Factory.

  Sorl och slammer i den stora salen fångas nu upp av dels två stora ljudabsorbenter som hänger på den ena gaveln del av absorbenter som är fästa under borden. En insats som ska bidra till en ännu trevligare helhetsupplevelse av mat och dryck som intas i restaurangen.

  - Ett spännande projekt med en bra produkt som vi kanske får se i andra former och fler miljöer i framtiden, säger Anna-Kajsa Stengård, affärsutvecklare, Varbergs Fastighets AB.

  En ulltröja på ett bord och tre glasburkar fyllda med ullmaterial.

  Samverkan lika viktigt som ull

  Genom projektet Speed Up Halland har Åkulla Outdoor Resort tillsammans med The Loop Factory och oss som fastighetsägare tagit fram ljudabsorbenter till restaurangen. Ljudabsorbenterna är gjorda av restmaterial som kommer från mönsterspill vid tillverkning av ullplagg hos varumärket Ivanhoe. Ett projekt som gått från behov till färdig produkt inom loppet av 8 månader. 

  - Innovationer ska man genomföra tillsammans, på så sätt delar man på risken likväl som glädjen när idéerna bär, säger Helena Tuvendal, senior project manager på The Loop Factory.

  Väggramarna till de färdiga ljudabsorbenterna är tillverkade av snickare på hamn- och gatuförvaltningen på Varbergs kommun. Ytterligare en ring i samverkanskedjan.

  Länkar till samarbetspartner

  Hitta information och öppettider för Åkulla Outdoor Resort. Länk till annan webbplats.

  Mer information om Speed Up Halland. Länk till annan webbplats.

  Läs om vilka The Loop Factory är. Länk till annan webbplats.

  Restmaterialet kommer från Ivanhoe. Länk till annan webbplats.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: