Barnryggar och skogsmulle som står i grönt och håller i sin svans.

  Skogsmulle berättade om skogens och framför allt trädens viktiga egenskaper.

  Plantering och naturkunskap när byggstarten för Bläshammars nya förskola firades

  Med spadar och vattenkannor i högsta hugg kunde barn från Siers förskola och politiker markera byggstarten av Bläshammars nya förskola. Tillsammans planterade de en Lönn som ska växa sig stor på förskolans framtida utegård, som passande nog får en nytänkande satsning på naturliga miljöer. Ceremonin toppades även med ett mycket spännande besök när självaste Skogsmulle kom smygandes mellan träden!

  Under torsdagsmorgonen stod ett förväntansfullt gäng 4-åringar innanför grinden till Siers förskola. På andra sidan staketet har barnen vant sig vid att man kan studera stora maskiner som arbetar med den nya förskolan och nu skulle de få komma in och kika närmare. Med sig hade de vattenkannor och spadar för dagens uppdrag - att tillsammans med politiker plantera ett träd på den nya utegården.

  Barn och vuxna som sitter på huk runt en trädstam och planterar

  David Sandrén, ordförande förskole och grundskolenämnden, och Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsens ordförande, planterade en lönn tillsammans med barnen.

  Ceremonin öppnades med tal från ordförandena Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsen, och David Sandrén, förskole och grundskolenämnden. Fokus låg på det växande Varberg och behovet av fler förskoleplatser, som är stort i just norra Varberg. Inom ett spann av ca. 12 månader startas bygget av tre nya förskolor norr om stadskärnan. Utöver Bläshammar så startade bygget för Trönningenäs förskola precis innan sommaren och till våren tas det första spadtaget för den nya förskolan i Limabacka.

  Hej Kollikok!

  När talen tystnat var det dags att hugga in. Jord skyfflades och plattades till för att sedan noggrant vattnas. När planteringen precis blivit klar hördes ett prassel bland träden och ett av barnen ser en grönklädd figur med svans och näverhatt närma sig. Vem kan det vara?

  - Det är Skogsmulle!

  Barnen hade fått höra om Skogsmulle under morgonen och hade nu en massa frågor att ställa. Wanja Holmberg, som personen under peruken egentligen heter, har lärt barn i Varberg om skog och natur genom Friluftsfrämjandet sedan 1971. Med stor entusiasm svarade hon på barnens funderingar och berättade om skogens och framför allt trädens viktiga egenskaper.

  Barnryggar och skogsmulle som 

  Wanja Holmberg har lärt barn i Varberg om skog och natur genom Friluftsfrämjandet sedan 1971.

  Plats för 120 barn och en satsning på nytänkande utemiljö

  Förskolan byggs på uppdrag av Varbergs kommun och när den lämnas över till verksamheten under hösten 2024 ska den ge plats åt 120 barn i äldre förskoleåldern. Den byggs mellan Siers förskola och Bläshammar grundskola och ambitionen är att de båda förskolorna ska samverka och till viss del samnyttja den nya utemiljön.

  Just utemiljön är unik för bygget då det görs en nytänkande satsning som ska främja barnens viktigaste uppdrag - leken. Grundtanken är att vegetation, kullar, stock och sten tillåter barnen att själva skapa leken jämfört med klassiska lekplatser där leken är mer förutbestämd.

  - Naturmiljöer har en förmåga att fånga upp barnen på ett mer jämställt och likvärdigt sätt. Därför behöver vi tänka om kring hur vi formar utemiljöerna på våra förskolor och Bläshammar är först ut! Säger Lina Persson, platsutvecklare på Varbergs på Varbergs fastighets AB, som varit med och arbetat fram utemiljön.

  På projektsidan kan du läsa mer kring Bläshammars utemiljö och den satsning som görs.

  Tack!

  Stort tack till representanterna från politiken och entreprenören MVB som medverkade vid byggstartscermonin. Ett extra stort tack till barn och pedagoger från Siers förskola samt Wanja Holmberg från Friluftsfrämjandet som ville hjälpa oss att förgylla denna dag lite extra!

  Publicerad den:

  Senast ändrad: